Upptäck nya uppstickare i vinvärlden

När man talar om länder som producerar fantastiska vinner, är det ofta Frankrike, Italien och Spanien som dyker upp i diskussionen. Det är inte så konstigt eftersom dessa länder har decennier av druvodling och vinproduktion bakom sig.

Det finns också vissa uppstickare som snabbt slagit sig in på den absoluta premiumnivån när det kommer till viner. Med nya möjligheter att beställa hem vin från internet via vinoteket.se är det ett ypperligt tillfälle att utforska intressanta och nya vinländer. Ett av dessa länder är Chile.

Vin från Chile

När vi säger “nya vinländer” så menar vi inte att Chile precis har börjat att odla vin. Det är snarare tvärtom – Chile har en lång historia av druvodling och vinproduktion. Skillnaden är chilenskt vin tidigare har haft relativt medelmåttigt rykte. Eller snarare rykte om att ha väldigt varierad kvalitet. I dag anses Chile vara bland de främsta vinproducenterna i Sydamerika med enorm utvecklingspotential. Det är framför allt tre zoner med sex regioner som alla bjuder på olika karaktär som i högsta grad kan märkas i vinerna. Nedan följer en kort beskrivning av zonerna:

  • Entre Cordilleras – Chiles varmaste och största region, beläget bakom bergen och med flera varierade mikroklimat.
  • Costas – En lite svalare och molnigare region.
  • Andes – Beläget nedanför Anderna, vilket innebär kalla nätter på vintern och smältvatten från bergen under sommaren.

Historiskt har vinodlare i Chile inte fokuserat särskilt mycket på själva latituden och läget. Väder och klimat har alltid varit så pass optimalt att druvor kan växa och frodas i princip i hela landet. På senare år har dock vinodlare börjat söka efter mer specifika platser som lämpar sig optimalt för odling. I dag är det med andra ord ett perfekt läge att utforska de chilenska vinerna i deras resa mot perfektion.

Köpa chilenskt vin i Sverige

Systembolaget har ett begränsat utbud av chilenska viner i butik, men vill du ha ett bredare utbud och få det hemkört fraktfritt kan du använda vinoteket.se. På vinoteket.se hittar du ett stort och varierat utbud av både kända och okända viner i olika prisklasser. Ett kul sätt att upptäcka och testa nya viner. Utbudet uppdateras kontinuerligt.

Söker du på chilenska viner på sajten hittar du fina och prisvärda paket för dig som vill testa på lite av varje från Chiles vinrevolution. Du hittar så klart också viner från andra uppstickare om du vill utforska vidare. Tre viner från Chile som aldrig går fel är: Terranoble Reserva Carmenère, Bodegas Re Doble och Aetos Reserva Privada Cabernet Sauvignon.