Leva med artros

Artros är den vanligaste ledsjukdomen runt om i världen, och du känner kanske bättre till namnet reumatism? Just precis, nu ringer det en klocka. Jag har en släkting som har detta och har funderat kring fenomenet artros många gånger.

Artros kan komma i vilken ålder som helst, men det är vanligast att det kommer med stigande ålder – i alla fall för de flesta. Det kan även vara i kombination med andra sjukdomar som exempelvis fibromyalgi, en irriterande sjukdom som ger oförklarliga led- och muskelsmärtor och flyttar runt de olika ställena av “ont”. Ont här i nån vecka, ont där i nån vecka, ont på ett tredje ställe efter det och sedan kanske ont på det första stället igen. I kombination med artros som inte är lika flyttbar så kan livet snabbt bli väldigt obekvämt och jobbigt.

Värme

Det sägs att den enda rätta medicinen mot artros faktiskt är att röra på dig. Att sitta still förvärrar symptomen och det hjälper många med värme. En del kan faktiskt bli hjälpa och få lite smärtlindring genom kyla istället, men det är vanligare att värme känns lindrande. Här finns varmbadbassänger och gruppträning i uppvärmda bassänger, värmebehandling i form av, ja, vad ska jag beskriva det som? Har du stöpt ljus någon gång? Du som har artros i händerna stoppar ner dem i en balja med smält vax och lyfter upp igen. Låt dem torka till i några sekunder och lägg sedan på ett nytt lager och gör detta några gånger. Sen sitter du ner, tar det lugnt och väntar på att vaxet ska sprida värmen i händerna och göra nytta. Jag har provat och det är jätteskönt. De med artros upplever att det ger en lindrande effekt och att fingrar och händer blir mer rörliga.

Träning

En sak jag lärt mig är att det är jätteviktigt med motion och att hålla igång. Detta är för att stå emot inflammationerna som blir inne i lederna. Du som har artros känner sannolikt inte för att träna som värsta bodybuildern, men det går inte att komma ifrån att träning på olika sätt faktiskt hjälper. Det bedrivs massor av sjukgymnastik för att öka och bibehålla rörligheten i lederna och kroppen. Träningen gör att du blir mer rörlig och genom träningen frisätts endorfiner och andra ämnen i kroppen som får dig att må bättre både fysiskt och psykiskt så det blir lite lättare att orka med att vara sjuk. “Man måste vara frisk för att orka vara sjuk” är ett begrepp många som kämpar med sina diagnoser säkert kan relatera till. Jag såg det på min släkting när hon kämpade mot sjukdomen och irrade runt för utredning inom vårdapparaten. Det var ingen dans på rosor.

Överlag är folk ganska rädda för att röra på sig om de har ont någonstans och tror fortfarande på myten om att vila sig frisk. Ja, är du gravt förkyld så kanske det är bäst att ta det lugnt, men vid reumatiska sjukdomar är det bara att flåsa på. Smärtan är inte farlig. Lugn och stabil träning som läggs upp med hjälp av fysioterapeut är oslagbart!