Amerikanskt mode

Termen “Amerikanskt mode” rymmer mycket, allt från haute couture till prisvärda jeans. De flesta av oss tänker förmodligen mer på ett sportigt och klassiskt mode än något annat när det talas om amerikanskt mode. Fransmännen står för haute couture, Italienarna för lyxmärken och amerikanarna för ett ledigt och praktiskt mode. Kanske är detta enbart fördomar eller så ligger det allt lite sanning i det. För ingen rök utan eld som det heter. Amerikanarna har gett oss jeansen och många av de mer välkända amerikanska märken har fokus på sport och fritid. Ralph Lauren, Levi’s, Tommy Hilfinger och North Face är några av de märken från USA som blivit oerhört populära över hela världen.

Typiska materialval i det amerikanska modet

Jag personligen gillar amerikanskt mode eftersom det är ett väldigt skönt mode. Det är den lediga stilen och materialvalen som är anledningen till det. Det är ofta pikétröjor, mjuka skjortor, chinos och självklart jeansen och T-shirten. Ett avslappnat mode helt enkelt. Piké som är ett tjockare bomullstyg är populärt även i Sverige. En snygg pikétröja kan du med fördel matcha till både till jeans och kavaj. Dessa tröjor passar i de flesta sammanhang, allt från golfbanan till en lite ledigare stil på kontoret. Alla Lyckade svenska klädföretag som är värd namnet har något plagg i piké i sina kollektioner. I år är dessutom piké lite extra hett för män efter filmen “La la land”. Då ska den såklart matchas på ett typiskt amerikanskt vis med chinos och kavaj. Googla gärna på nätet på Ryan Goslings stil i filmen och du får en klar bild över hur ett klassiskt amerikanskt mode ser ut och vilka material det är som gäller.

Svenska företag med inspiration från väst

Det finns många svenska företag som låtit sig influeras från landet “over there”. Gant är ett praktexempel på ett svenskt företag som rönt internationella framgångar. De har kläder för både damer, herrar och barn. Gant barn har klassiskt snyggt amerikanskt mode för de små som passar både till fest och vardag. Precis som modet för de vuxna gör. Just Gant spelar så hårt på den amerikanska imagen att många till och med tror att företaget är från USA. Ett annat svenskt företag med amerikansk profil är Peak Performance. Bolaget grundades i Åre men deras märke är en indian eller indianfjädrar. Peak designar också kläder för hela familjen. Sedan finns såklart alla svenska jeansföretag också. Detta är verkligen min stil av mode och jag tycker det är snyggt på hela familjen, stor som liten. Jag kör hellre på kvalité än kvantitet och jag gillar verkligen den sportigt klassiska stilen.