Jag ska bli entreprenör!

Jag har nog inte skrivit så mycket om det i bloggen, men ända sedan förra julen har jag haft ett litet sidoprojekt här hemma, som består i att jag målar julkulor. Det kan ju låta lite konstigt när jag bara säger det så där utan sammanhang, men jag ska förklara lite närmare.

Det började med att jag gick runt i julhandeln för att leta efter pynt till granen – vi hade ju köpt en fin, vit plastgran som alla i familjen var sugna på att dekorera med färggrant pynt och glänsande julkulor. Men ju mer jag gick runt och tittade i hyllorna, desto mer besviken blev jag – samma gamla röda plastkulor, med några enstaka guldglittriga eller silvriga kulor. Vi ville ju ha kulor i regnbågens alla färger, och helst inte enfärgade kulor heller, utan melerade eller mönstrade. Jag återvände hem utan något pynt till granen, men ju mer jag tänkte på det desto mer irriterad blev jag – skulle det vara så svårt, med dagens stora utbud, att hitta julpynt man tycker är roligt och fint? Men så kom jag på att det inte alls behövde vara svårt – jag kunde ju göra dem själv! Det jag hade sett när jag gick runt på stan var nämligen genomskinliga kulor, i både glas och plast, och jag kom på att med lite färg och en pensel kunde de där klara kulorna bli precis vad jag ville! Så det blev en tur till Panduro och lite experimenterande, och när jag var klar var både jag och familjen verkligen så nöjd med resultatet.

Jag kom på framförallt två tekniker som jag tyckte funkade bra för att måla kulorna. Dels att måla med penseln utanpå kulorna, vilket funkade bäst för att skapa geometriska eller specifika mönster, dels att hälla olika färger i kulorna och vrida runt dem, vilket skapade en snygg melerad effekt.

Över julen hann så klart flera av mina vänner och min familj se vår fina gran, och många undrade var jag hade köpt de snygga kulorna. Jag kunde då stolt säga att jag hade gjort dem själv, och reaktionen på det blev ofta att de bad om jag inte kunde göra några till dem också – mot betalning förstås! Jag blev lite paff, men insåg att jag kanske har en affärsidé här om jag lägger lite mer tid och möda på det hela.

Julgranskulorna till vännerna blev mycket populära, ordet spreds, och snart kunde jag sälja mina kulor på lokala julmarknader. Än så länge är mitt julgranskulemålande inte en så stor verksamhet att jag känner att jag vill starta ett företag och satsa på det helhjärtat, men jag börjar faktiskt få beställningar från folk som jag aldrig träffat förut, vilket gör att det känns som om jag borde erbjuda en proffsigare lösning än att ta betalt kontant. Därför var jag så glad när jag upptäckte Frilans Finans, som gör att man kan fakturera utan företag! Så nu ska jag bli entreprenör, och börja fakturera för mina julgranskulor. Om det går bra kanske jag utökar produktionen och gör en riktig business av det.

Posted in Liv