Dotterns födelsedag och barnkalastips

Min dotter fyllde år för ett par veckor sedan, och i helgen var det äntligen dags för hennes kalas. Hon har pratat om kalaset sedan någon månad innan hennes födelsedag, så det var både roligt och skönt att det äntligen blev av… Alla hennes vänner från förskolan var inbjudna, plus några av barnen från mammagruppen som vi fortfarande har kontakt med.

Jag hade riktig beslutsångest när det gällde vad vi skulle göra på kalaset… Dottern börjar ju komma upp i den åldern nu när sådant spelar roll, eftersom hon börjar skapa minnen för livet, samtidigt som hon börjar jämföra sina egna kalas med vännernas. Många föräldrar väljer att anordna kalas utanför hemmet, till exempel i en lokal som de har hyrt särskilt för tillfället, eller att anordna olika typer av evenemangskalas, som kalas på badhus, kalas på ett nöjesfält eller kalas på ett lekland. Vi ville bryta den trenden lite, eftersom det ofta är ganska dyrt att arrangera den typen av kalas, och vi inte tycker att man ska behöva känna grupptryck att lägga ned så mycket pengar på ett barnkalas när barnen fortfarande är små. Men samtidigt ville vi så klart att dottern skulle tycka att kalaset var roligt, och att det skulle göra intryck på både henne och hennes vänner. Jag hade turen att hitta sidan Barnkalas Stockholm, där det fanns massor av tips på aktiviteter man kan göra på barnkalas, olika teman man kan ha och saker man ska tänka på när man planerar ett barnkalas.

Det blev till slut ett kalas med pirattema, så alla barn fick komma utklädda till pirater. Dottern valde så klart tema själv (det var ju hon som fyllde år) och hon har kollat mycket på Jake och Piraterna den sista tiden, så valet var ganska självklart. Vi hade en tårta med dödskalleflagga på, och efter fikat fick barnen ha dueller och ”fäktas” med avlånga ballonger som svärd. Kalaset avslutades självklart med en skattjakt – för vilket piratkalas är komplett utan en skattjakt? – där barnen med hjälp av ledtrådar och en skattkarta skulle leta sig fram till varsin påse med chokladguldpengar. Allt som allt verkade både gäster och födelsedagsbarn nöjda när kalaset närmade sig sitt slut, och dotterns fascination för pirater har om möjligt blivit ännu större!

Posted in Liv