Mina bästa ekonomitips

När jag var tonåring tyckte jag det var väldigt trist att spara pengar. Då var det viktigare att kunna köpa och unna sig saker direkt när man fick ett infall. För något år sedan märkte jag till min förvåning att det roligaste när jag fick min lön var att jag kunde flytta över en summa till mitt sparkonto. Efter att jag gjort den upptäckten började jag också fundera mer på mina vardagliga inköp och kunde välja bort mycket onödigt. Vissa månader kan jag spara mer och andra mindre. Jag tycker det är väldigt skönt att veta att jag har en buffert om något skulle hända. Därför tänkte jag idag dela med mig av mina allra bästa tips för andra som vill börja spara!

Läs på, planera och ta tips från andra

Innan jag började mitt sparande såg jag till att läsa andras spartips. Det hjälpte mig och gav mig många nya tankar. Jag skulle också rekommendera att ta del av ekonomitips från experter, de vet verkligen vad de pratar om. Något som jag lärde mig ganska snabbt var att det är viktigt att man har ett mål med sitt sparande. Har man det kan det vara lättare att motivera sig att inte köpa den där cappuccinon på stan. En annan sak jag började med var att alltid ha med matlåda, istället för att äta lunch ute. Ärligt talat var det väldigt jobbigt till en början. Jag flyttade över alla pengar jag annars brukade lägga på lunch till mitt sparkonto. Efter en månad såg jag hur mycket jag sparat på att inte käka ute, och efter det kändes det inte alls jobbigt att ha med en matlåda.

Skippa alla impulsköp

En sak som var svårt för mig var att inte köpa nya kläder direkt när jag såg dem. Jag testade därför att börja hänga undan plagg i butiken, och om jag tänkte på dem dagen efter fick jag köpa dem. Det var förvånansvärt ofta jag inte alls tänkte på tröjan eller byxorna, och på det sättet sparade jag ordentligt med pengar. Mitt allra bästa tips är som ni säkert förstår: planering. Genom att börja planera och göra upp en månadsbudget som man smidigt kan ha direkt som app i sin telefon får man väldigt snabbt en överblick av var ens pengar tar vägen. Dessutom är det faktiskt så att ju mer man sparar, desto mer vill man också spara! Tror också det är viktigt att vara realistisk. Man kan knappast spara halva sin lön varje månad, men många bäckar små kan bli en flod!