Tips till dig som funderar på att låna pengar

Jag har nyligen lånat pengar till vår renovering av köket, och eftersom det tog en hel del tid att efterforska vilket lån som var det bästa alternativet för oss tänkte jag att jag kunde bespara andra samma möda genom att dela med mig av mina erfarenheter och det jag tog reda på kring lån här.

Det kan finnas många anledningar till att man behöver låna pengar. För oss var det som sagt en renovering av köket, men många funderar också på att låna pengar för att köpa en ny bil, för att de drömmer om att äga en båt eller för ett helt annat projekt som kräver en större investering än de har möjlighet att betala ur sin egen ficka. Lösningen är då att ta ett så kallat privatlån. Privatlån kallas också blancolån, och är ett lån avsett för konsumtion (till skillnad från exempelvis ett bostadslån). När du tar ett privatlån behöver du inte förklara för banken vad pengarna ska användas till. Däremot behöver du, precis som när du tar ett bostadslån, bevisa för banken att du har möjlighet att betala tillbaka lånet, till exempel genom att du har en fast inkomst. Eftersom ett privatlån vanligtvis sker utan säkerhet är detta särskilt viktigt för banken.

En sak som kan vara bra att ha i åtanke, som vi tänkte på när vi lånade pengar, är att bara låna så mycket pengar som man faktiskt behöver. Det kan vara frestande, när man inser att man har möjlighet att låna mycket pengar, att låna lite extra för att unna sig en resa eller något annat, men då får man påminna sig själv om att man faktiskt måste betala tillbaka pengarna förr eller senare – och ju mer man lånar, desto mer måste man amortera per månad och desto mer måste man betala i ränta. Man bör alltid, så som vi gjorde, lägga upp en månadsbudget där man räknar in amorteringen och räntekostnaden, så att man vet att man faktiskt har råd att låna så mycket pengar som man har tänkt.

Slutligen ska man självklart tänka på att jämföra lånevillkoren hos olika banker och låneinstitut innan man lånar pengar. Vi hade turen att upptäcka Zmarta.se, och valde att låna pengar via dem. Då slipper man nämligen allt arbete och efterforskning med att jämföra bankerna, eftersom de sköter det åt en. Sedan kunde vi tryggt låna pengar med vetskapen om att vi fick de bästa möjliga villkoren för lånet till vår renovering.